Een participatiecoördinator in De Bilt

18 april 2022 om 07:27 Overig Deel je nieuws

Participatie beleid Gemeente De Bilt versterken met coördinator

 

“Ik zie de komende jaren van de ‘Biltse Gemeenteraad’ met grote zorgen en somberheid tegemoet”. Aan het woord is Edwin Plug. Hij vindt dat de kernen van de vroegere gemeente Maartensdijk ondervertegenwoordigd zijn in de gemeente De Bilt. Hij is niet de enige. Volgens de laatste burgerpeiling van eind 2021 voelt slechts 16 % van de burgers zich door de Gemeenteraad goed vertegenwoordigd. Slechts 12% van de inwoners vindt dat zij voldoende invloed hebben op de gemeente. 

 

Informateurs en formateur

Op 11 april jl rapporteerden de informateurs de Gemeenteraad. Zij noteerden de opmerkingen van de politieke partijen over hun eigen bestuurscultuur: “voorgekookte besluitvorming”, “wantrouwen en achterdocht”, “gericht op eigen gewin”. 

Het meest opvallend in de rapportage is de niet beantwoorde vraag: hoe gaat het participatiebeleid van de Gemeente eruit zien. Al lange tijd komt dit vanuit de gemeente niet van de grond. Het participatiebeleid beoogt de betrokkenheid van inwoners bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van beleid te versterken. Diverse bewonersorganisaties in de gemeente voelen zich al jaren onvoldoende betrokken. En de informateurs en de formateurs lijken ook nu niet de mening van de bewonersorganisaties op te halen. Ondanks het feit dat bijvoorbeeld de woningbouwplannen van de gemeente in de afgelopen vier jaar  verschoven zijn naar de nieuwe coalitie. Veel burgers hebben daar de afgelopen tijd tevergeefs hun mening over gegeven. 

 

Inspraak- of participatie-coördinator

Op 11 april– op dezelfde avond van de presentatie van de informateurs – vond een jaarvergadering plaats van bewoners van De Leijen, die zeer goed bezocht werd. (Zie foto) 

De Wijkraad stelt voor om het participatiebeleid van de gemeente te versterken met een participatiecoördinator. Deze zou door de inwonersorganisaties kunnen worden gekozen en kan de inbreng van inwoners in het gemeentelijke beleid versterken. Dat bespaart veel geld. Veel externe en dure projectleiders zijn dan immers niet meer nodig omdat de kennis van deskundige bewoners gratis beschikbaar komt. Zo’n  nieuwe functionaris moet gevraagd en ongevraagd bij B&W kunnen binnenlopen en bevorderen dat participatie serieus genomen wordt. De besluitvorming zal daardoor sneller verlopen omdat het draagvlak groter wordt.

 

Bent u een vertegenwoordiger van een bewonersorganisatie en wilt u meer weten,   stuur dan uw bericht naar info@wijkraaddeleijen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie