Vincent en Mariëlle temidden van hun grote aanhang.
Vincent en Mariëlle temidden van hun grote aanhang. Juliette Arts | JustJules

Samen leven, samen lopen

Overig

Laatste editie ALS Lenteloop in aantocht

[BILTHOVEN] Na zes jaar op rij is het dit jaar tijd voor de hekkensluiter; de zevende en allerlaatste ALS Lenteloop. Op Tweede Pinksterdag, met een fonkelnieuw Vinkenplein als decor, is het zover. Een uiterste kans om met een sportieve uitspatting geld in te zamelen voor onderzoek naar de akelige ziekte ALS.

Pauline Pothoven

Initiatiefnemer Vincent Cornelisse vertelt over het ontstaan van de sponsorloop. “In 2016 kreeg ik de diagnose ALS. Dan krijg je vervolgens te horen dat er geen enkele oplossing of remedie is. Na de eerste symptomen is de gemiddelde levensverwachting 3 tot 5 jaar. Omdat ik toch íets wilde doen en wilde proberen het verdriet om te zetten in mooie momenten, stelde ik mezelf twee doelen; zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar ALS en het leven vieren waar mogelijk.”

[IEDEREEN KAN MEEDOEN] Zo werd het idee van een sponsorloop geboren en groeide deze afgelopen jaren uit tot een spetterend evenement voor groot en klein, goed getrainde en minder geoefende lopers, gezonde en beperkte deelnemers. Om al deze mensen de mogelijkheid te geven deel te nemen zijn er verschillende opties in het parcours. Er zijn de 5 en 10 kilometer hardlopen, een kidsrun, 5 kilometer wandelen en de 500 meter special. Na afloop van de sportieve inspanning is het aansluitend tijd voor feest. Het recent vernieuwde Vinkenplein doet dienst als startpunt en feestlocatie. Voor kinderen zijn er allerlei activiteiten zoals een springkussen en schminken. Volwassenen kunnen genieten van elkaars gezelschap, bitterballen en een optreden van de Hermes House Band.

[EEN VRESELIJKE ZIEKTE] Naast de feestelijkheden en de vreugde van samen zijn en samen sporten, is de beweegreden van deze sponsorloop natuurlijk heel serieus. ALS, ofwel Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuw- spierziekte die iedereen kan treffen. De signalen vanuit de hersenen komen niet meer aan bij de spieren, met als gevolg dat deze één voor één uitvallen. Hierdoor kan je steeds minder zelf zoals bewegen, praten, eten en drinken. ALS is een progressieve ziekte. Nederland telt op dit moment ongeveer 1500 patiënten. Gemiddeld overlijden er elk jaar 500 patiënten en komen er 500 bij. Hoewel er wereldwijd onderzoek wordt gedaan, is de oorzaak tot op heden onbekend. Hoop op een toekomst is er voor deze 1500 patiënten nog niet.

[DE KRACHT VAN SAMEN] Ondanks dit hele moeilijke vooruitzicht, heeft Vincent een veerkrachtige en optimistische houding. Samen met zijn vrouw Mariëlle, kinderen en een grote schare aan vrienden, vrijwilligers, sponsors, deelnemers en vele anderen, vindt hij ook dit jaar weer de kracht om de sponsorloop tot een succes te maken. “Ondanks de afschuwelijke aanleiding maken we er iets moois van. We hebben dit echt samen gedaan, er is zoveel verbinding, daar ben ik dankbaar voor.” 

Wilt u ook een laatste keer meedoen? Inschrijven kan nog steeds via www.alslenteloop.nl.

advertentie