Maak gebruik van het gratis loopbaanadvies
Maak gebruik van het gratis loopbaanadvies William Iven via Pixabay

In actie tegen werkdruk

14 februari 2023 om 15:37 Overig

Gemeente wil extra geld voor meer banen

DE BILT De gemeente De Bilt wil 2 miljoen euro investeren in extra personeel om de werkdruk op haar medewerkers te verlagen. Volgens burgemeester Sjoerd Potters is er jarenlang bezuinigd op personeel met nu als gevolg dat ambtenaren de werkdruk bij de gemeente al jarenlang als zeer hoog ervaren. Tijdens de raadsvergadering op donderdag 23 februari buigt de raad zich over het voorstel en wordt bekend welke maatregelen het college kan gaan nemen.

Bart van der Spek

Volgens Potters is het belangrijk nu te investeren in personeel om op deze manier de werkdruk te verlagen en zo ook het ziekteverzuim aan te pakken die hierdoor is ontstaan. Bovendien stelt hij dat het lastig is om nieuw personeel te werven vanwege de overspannen arbeidsmarkt, die ook bij gemeentes geldt. En dat is een slechte zaak volgens Potters. “Investeren in de ambtelijke organisatie is cruciaal om een goede kwaliteit van dienstverlening aan inwoners en ondernemers te kunnen blijven bieden. En daarnaast om alle opgaven waar de gemeente voor staat aan te pakken zoals de woningnood, klimaatverandering, veiligheid, energietransitie, vluchtelingen- en asielopvang, de jeugdzorg, WMO, digitalisering en cyberveiligheid. Dit doen we door bepaalde functies een betere waardering te geven en het aantrekken van extra personeel.” 

De gemeente wil daarom haar personeelsbudget van 18 miljoen euro naar 20 miljoen euro verhogen. Tot en met 2025 is er hiervoor voldoende ruimte in de begroting. Vanaf 2025 ontstaan bij de meeste gemeenten weer tekorten. De VNG is namens de gemeenten met het Rijk in onderhandeling om die dreigende tekorten af te wenden. Het schrappen van de opschalingskorting, die in 2015 is ingevoerd, is daar een onderdeel van. In 2015 besloot het Rijk die korting in te voeren om kosten te besparen op het gemeentefonds. Alle Nederlandse gemeentes zouden minimaal 100.000 inwoners moeten krijgen, waardoor er efficiënter zou kunnen worden gewerkt en geld werd bespaard: de zogenaamde opschalingskorting. Echter: dat plan is nooit doorgevoerd, maar de bezuiniging is blijven staan. Potters gaat dat ook aankaarten in zijn rol als voorzitter van de M50. 

De gemeente wil verder haar personeelsbeleid en de criteria voor vacatures onder de loep nemen. “We gaan benadrukken waarom werken voor de gemeente leuk is. Ook kijken we naar werken op afstand, seniore krachten met veel werkervaring en stagiairs. We gaan een been bijtrekken: we zijn een werkgever waar onze medewerkers graag werken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie