Afbeelding

column

17 april 2024 om 09:31 Column

COLUMN

Kansengelijkheid

Heeft FC De Bilt op donderdag 25 april gelijke kansen als sv Huizen om de halve finale in de districtsbeker te winnen? Beide ploegen hebben evenveel spelers in het veld, de scheidsrechter en de grensrechters zijn neutraal, twee helften, dus wind mee en wind tegen. De ploeg uit Huizen speelt twee niveaus hoger, dus daar kun je meer van verwachten dan de Biltse mannen, maar die hebben niets te verliezen en kunnen dus onbevangen voetballen. Kortom, een gelijkspel lijkt me mooi.

De minister van onderwijs bedoelde met kansengelijkheid waarschijnlijk iets anders toen ze de basisscholen een brief stuurde met de vriendelijke vraag of de schooladviezen in lijn worden gebracht met de uitslag van de doorstroomtoets (de nieuwe naam voor eindtoets) in groep 8. Als de school bijvoorbeeld het advies HAVO heeft gegeven en de leerling scoort VWO op de toets, dan moet het advies eigenlijk wel worden aangepast. Het idee hierachter is goed, want in het verleden kwam het regelmatig voor dat kinderen, vooral die van eenvoudige komaf, een te laag advies kregen, terwijl zij een betere toets maakten dan wat je bij hun advies zou verwachten. De school bleef dan vaak bij het lagere advies, want zij kenden dat kind al veel langer of zij wisten wel dat dat kind het in de puberteit moeilijk zou krijgen en dat er thuis niet veel geholpen kon worden of iets van dien aard.

Een goede ontwikkeling? Ik ben zeker voor kansrijk adviseren en daarmee vind ik ook dat je het vertrouwen in de leerling kunt versterken. Toch zie ik ook de andere kant van de medaille. Ik heb nog niet de landelijke cijfers gezien, maar ik vermoed dat ongeveer 20% van de aanstaande brugklassers dit jaar via de doorstroomtoets een hoger advies heeft gekregen. Als de toets wat minder is gemaakt, dan wordt het advies overigens niet verlaagd. De ontwikkeling van de afgelopen tientalen jaren krijgt mijns inziens hierdoor een extra versnelling. Eind vorige eeuw zat de gemiddelde leerling met een IQ van 100 op de MAVO, die schoof langzaam maar zeker op en is volgens mij volgend jaar op de HAVO beland.

Op de dag dat FC De Bilt gelijke kansen heeft om van Huizen te winnen, wordt er op alle scholen voor voortgezet onderwijs in onze regio geloot middels een geavanceerd systeem en weten alle kinderen diezelfde dag naar welke middelbare school zij na de zomer kunnen. Voor allemaal geldt: laat zien wat je waard bent!

Martin van Veelen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie