Afbeelding
Eigen foto

Omega als laatste?

2 februari 2022 om 15:13 Column

Column Martin van Veelen

Het was voornamelijk goed nieuws tijdens de persconferentie op 25 januari, nou ja relatief gezien. Nooit goed genoeg voor iedereen, maar ondanks een recordaantal besmettingen kunnen we toch aardig gewoon doen. De twee onderwerpen waar ik in de columns over schrijf, maken mooie stappen voorwaarts richting het einde. We zijn met de coronavarianten begonnen met alpha, toen de zeer opvallende delta en nu zijn we druk met een wat mildere omicron. Van de 24 letters van het Griekse alfabet zijn we nu bij de 15e letter. Ik heb begrepen dat we wat letters hebben overgeslagen, omdat die letters andere associaties teweeg brachten. Ik ga er van uit dat de huidige variant echt niet de laatste stuiptrekking van corona is en dat we nog enkele Griekse letters voor de boeg hebben, alvorens we bij omega zijn.

Eerst maar genieten van de sport waar miljoenen Nederlanders actief plezier aan beleven en nog meer miljoenen die langs de lijn of achter de buis genieten. Ik hoor de laatste jaren wat meer bij die tweede categorie en ik kijk er naar uit om de plaatselijke FC De Bilt op de zaterdagen aan te moedigen op weg naar de hoofdklasse. De Olympische vlam gaat binnenkort in Peking branden en ik hoop dat de pi-variant geen roet in het eten zal gooien en dat we kunnen genieten van sportieve successen; meedoen is belangrijker dan winnen?

De kinderen van de basisscholen mogen gelukkig naar school mits zij geen coronagerelateerde klachten hebben en niet positief zijn getest. Het was in de weken na de kerstvakantie een heel gedoe: drie besmettingen in een klas betekende dat de hele klas in quarantaine moest. Op sommige scholen waren slechts enkele groepen op school en zat de rest thuis. Het aantal besmettingen is momenteel superhoog en dat betekent dat de kans dat kinderen en leerkrachten besmet raken ook heel hoog is. Dus leerkrachten hebben veelal te maken met incomplete klassen en directeuren hebben een enorme kluif aan het regelen van vervanging voor besmette leerkrachten. Dat zoeken naar (inval)leerkrachten heeft al enkele jaren de landelijke aandacht en er wordt om een deltaplan geroepen om het lerarentekort nu eindelijk eens goed aan te pakken; een boeiende letter die delta.

Wat ben ik blij met de sport, maar over het onderwijs kan ik nog niet echt de loftrompet afsteken. Genieten zolang het kan van de sport en voor het onderwijs reikhalzend uitkijken naar het echte einde van corona: omega, punt uit. Of gaat het zoals sommigen het voor zich zien en zullen we moeten leven met corona. Hoe gaan ze dan de varianten noemen als de omega-variant voorbij is?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie