In De Groene Daan werden de plannen toegelicht.
In De Groene Daan werden de plannen toegelicht. Ruby Jacobse

Positieve reacties over plan zonneveld

16 maart 2022 om 19:57 Natuur en milieu

‘Dit ontwerp is de beste optie’

GROENEKAN Plan Zonneweide Voordaan, een nieuw veld aan zonnepanelen aan de A27, krijgt steeds meer vorm. Afgelopen zaterdag was er een gemoedelijke inloopbijeenkomst in de Groene Daan, waar energiecoörporatie BENG en projectontwikkelaar BHM Solar, hun ontwerpplan voorlegden aan inwoners om al hun vragen te beantwoorden. Zijn hun zorgen omtrent geluidsoverlast en natuuraantasting weggenomen?

Door Ruby Jacobse

Met het zonneveld maakt Groenekan een belangrijke stap. “De energietransitie, zeker nu, is serieus,” aldus Bouwe Taverne van BENG. “Maar dat kan niet alleen behaald worden door alleen zonnepanelen op daken te produceren.” “Willen we van het gas af dan hebben we zonnevelden nodig,” vult Maarten de Vlugt van BHM aan. En die noodzaak wordt alleen maar groter. “Met wat er nu gaande is wereldwijd is het goed om bewust te worden van hoe afhankelijk wij zijn van gas en stroom,” vult Maaike Noorlander aan. Het zonneveld kan hier in de toekomst een grote verandering in brengen. “Met dit zonneveld kan Groenekan energieneutraal worden!”

BIODIVERSITEIT Het zonneveld komt aan de A27 te liggen, nabij tankstation BP. Het huidige weiland wordt door familie Westeneng ter beschikking gesteld voor het zonneveld. “Een zonneveld is niet perse mooi,” geeft De Vlugt toe. “Maar je kan het wel mooi inpassen en het gebied versterken. Met de komst van zonnevelden laat je de natuur zijn gang gaan waardoor je aan heel excessief beheer doet en dus meer biodiversiteit krijgt.” “En we zorgen ervoor dat het coulisselandschap weer hersteld wordt,” vertelt architect Daphne van Bighelaar. “Uiteindelijk verbeteren we hiermee de flora en fauna van dit gebied en dat is heel belangrijk voor het ecosysteem.” 

GOED GEVOEL Draagvlak voor dit zonneveld is een belangrijk speerpunt in het project. Het ontwerp is aangepast nadat inwoners hun zorgen uitspraken. Zo is de plek van het zonneveld verschoven, zodat het meer uit het zicht van is van aanwonenden. Op de informatiebijeenkomst komen diverse bewoners langs om te reageren. “Ik heb bij dit project wel een goed gevoel,” zegt Maartensdijker Djerrek Oosterhuis. “Maar zorg dat je de natuurwaarde behoudt, want die is enorm belangrijk.” “Ik zou wel wat meer groen willen zien, maar de energietransitie is ook nodig,” zegt Marijke Heezen, die namens Stichting Groenekans landschap er is. Het plan wat er nu ligt is volgens haar de beste optie. “Het zicht op de A27 wordt beperkt en dat is een enorm voordeel.”

De Vlugt kijkt tevreden op het participatieproces met inwoners. “Bij dit soort projecten komt er veel emotie bij kijken omdat het een impact heeft op de omgeving,” zegt hij. “We laten mensen meedenken en nemen de tijd om samen te kijken waar de angst zit. We luisteren echt naar de bewoners.” En juist met inwoners kunnen we de energietransitie maken, vindt Taverne: “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen, met je eigen gedrag kan je veel meer dan je denkt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie