Afbeelding
Annemarie Luksen-IJtsma

Wat willen politieke partijen aanpakken na de verkiezingen?

13 maart 2022 om 09:07 Politiek

Waar moeten er woningen bijkomen in onze gemeente? Zijn windmolens en zonnevelden een oplossing in de energietransitie? Hoe kan de politiek de burger écht betrekken in de besluitvorming? Deze vragen en meer onderwerpen legden wij voor aan de lijsttrekkers van de politieke partijen. De afgelopen weken verschenen deze verhalen in de Biltsche Courant en hieronder kunt u ze eenvoudig teruglezen. 

‘Stop met het ad hoc beleid rond woningbouw en zet daarnaast meer in op natuur als ons unique selling point,’ legt Ralph Jacobs, lijsttrekker van de VVD, uit aan deze krant. Ook Anne Marie ‘t Hart, lijstrekker GroenLinks zet in op woningbouw, die volgens haar prima kan binnen de rode contouren zonder hiervoor natuur aan te tasten: ‘Wij gaan voor duurzaam, betaalbaar en autoluw.’  Als het aan Peter Schlamilch, lijsttrekker Forza De Bilt, ligt zal er weinig veranderen aan het karakter van de dorpskernen: “We zijn trots op de kleinschaligheid en willen dat karakter ook in de toekomst behouden.” De energietransitie hoeft het dorpse karakter niet in de weg te staan, vindt CDA-lijsttrekker Werner de Groot: “Lokaal willen we kijken hoever we kunnen komen met zonnepanelen op daken, en wellicht hier en daar een zonneveld.” 

Beter De Bilt en Bilts Belang bundelen hun krachten in Lokaal De Bilt.  Met stip op één staat onze ambitie om inwoners écht mee te nemen in gemeentelijke plannen,” aldus lijsttrekker Erik den Hertog. Lijsttrekker Menno Boer van de SP zet in op een betrouwbare overheid, goede communicatie van tevoren en een goed sociaal vangnet: ‘De communicatie naar inwoners is echt een diepgeworteld probleem in deze gemeente.’ Vertrouwen is ook het sleutelwoord voor lijsttrekker Arie Vonk Noordegraaf van SGP De Bilt: “Als de gemeente een toezegging doet, dan moet ze die ook nakomen.” 

Niet meer alles aan de markt overlaten, vindt PvdA-lijsttrekker Krischan Hagedoorn: “We moeten af van het idee dat onze bewoners alles zelf kunnen oplossen.” Connie Brouwer, lijsttrekker van de ChristenUnie wil opkomen voor ouderen en jongeren: “Mijn stimulans is om de zwakkere mensen van de samenleving een stem te geven.” Een stem aan kinderen geven via een Kinderraad is een speerpunt van Donja Hoevers, lijsttrekker van D66: “Ik zie dagelijks hoe kinderen opbloeien als je ze serieus neemt.” 

Weet u al wie uw stem krijgt? Op 14, 15 en 16 maart kunt u stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Kijk op uw stembiljet of op de website van de gemeente waar u terecht kunt bij een locatie in uw buurt. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie