Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein
Impressie van huidige bouwplan Verwelius voor het Hessingterrein IMOSS bureau voor stedebouw BV

Protest Hessingterrein, oproep om natuur intact te laten

27 maart 2024 om 10:02 Overig

DE BILT Verschillende groepen die zich inzetten in het behoud en belang van de natuur hebben een oproep gedaan aan de Gemeente en Verwelius om het plan voor het Hessingterrein aan te passen. 

In het overleg met Verwelius Projectontwikkeling dat wethouder ’t Hart heeft aangekondigd, moet een plan ontwikkeld worden voor het Hessingterrein dat de natuur intact laat en natuurhinder van de nieuwe wijk voorkomt, en niet alleen over aanpassingen van ondergeschikt belang. In de commissievergadering van 12 maart besloot de commissie Openbare Ruimte het voorstel van Verwelius terug te sturen naar het college toen bleek dat Verwelius nog ruimte zag voor nieuwe onderhandelingen.

Frits van der Brug is lid van de Expertgroep Hessingterrein, en initiatiefnemer van de oproep: “er kan snel gebouwd worden, als de politiek en de firma Verwelius er alles aan doen om er voor te zorgen dat er geen schade ontstaat aan de beschermde natuur in het gebied, het Natuurnetwerk Nederland. In het plan moet de nieuwe wijk op voldoende afstand komt te liggen van de natuurgebieden en gedegen worden afgeschermd. De beschermde dieren die er wonen mogen geen last hebben van het licht en het geluid van de bewoners, en er moeten ook geen mensen, honden en katten de natuur in kunnen.”

Annemieke Roestenberg van de Dassenwerkgroep wijst erop dat er drie dassenclans in het bestemmingsplangebied zitten: “we hebben beelden van drie families: één aan de noordkant van de Utrechtseweg, in de Voorveldse Polder, één nabij het landgoed Sandwijck en één nabij Fort Griftenstein. Dassen zijn beschermde dieren, je moet rekening houden met hun behoeften en leefgebieden. Als je te ver de natuur in bouwt, wat nu het idee is, tast je het leefgebied van de dassen aan. Dat is verboden. Als de vrouwtjes jongen hebben moeten ze dicht bij de burcht voedsel kunnen vinden, en geen strijd hoeven leveren omdat hun territorium te klein is geworden met te weinig voedsel. Ook de faunapassage die er nu zit moet de ruimte krijgen. De faunapassage is minimaal uitgevoerd, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat hij de ruimte krijgt en niet nog verder wordt ingeperkt.”

Arthur Uijterwijk van Bewonersvereniging Leefklimaat Utrechtseweg (LUW) steunt de oproep van harte: “LUW strijdt al jaren voor een verantwoorde combinatie van woningbouw en het beschermen van het kwetsbare stuk natuur, en voor de culturele waarden van het gebied. We zitten hier in bijzondere natuur, naast een faunapassage en in de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, die aangemerkt is als Werelderfgoed. Samen met de expertgroep en een ingeschakelde kostendeskundige hebben we aangetoond dat als het plan beperkt blijft tot ongeveer het Hessingterrein nu, het economisch gezien nog steeds een heel prima plan is. LUW is zeker niet tegen woningbouw op het voormalige Hessingterrein. Dus als Verwelius beter rekening houdt met de natuur, faunapassage en de Waterlinie, dan kan er op korte termijn worden begonnen met de bouw.”

Het Utrechts Landschap, de Stichting Dassenwerkgroep Utrecht en ’t Gooi, de Stichting Milieuzorg Zeist e.o./IVN De Bilt e.o., de Vogelwacht Utrecht, de Bewonersvereniging Leefklimaat Utrechtseweg LUW en de Expertgroep Hessingterrein roepen daarom Gemeente en Verwelius op te stoppen met het huidige ontwerpbestemmingsplan. Er zijn andere mogelijkheden voor het grijpen, zoals het Verweliusplan uit november 2022 en de varianten van de Expertgroep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie