Anco de Rooij bij de Dorpskerk. Zaterdag organiseert hij met medevrijwilligers de 12e Marktdag en Oldtimerdag.
Anco de Rooij bij de Dorpskerk. Zaterdag organiseert hij met medevrijwilligers de 12e Marktdag en Oldtimerdag. Jaco de Rooij

Eindelijk weer een Marktdag!

8 september 2022 om 07:42 Overig

Maar meteen ook de laatste editie, tenzij...

DE BILT Na twee jaar corona is er komende zaterdag eindelijk weer een Marktdag inclusief de Oldtimerdag rondom de Dorpskerk in De Bilt. Organisator Anco de Rooij was blij dat hij weer los kon. ‘Maar dit is voor ons echt de laatste keer.’


Door Julie Houben

Het stokje overdragen Twaalf jaar heeft Anco de Rooij (49) met zijn team vrijwilligers vanuit de kerk met ziel en zaligheid de Marktdag en Oldtimerdag georganiseerd in het oude dorp. “Het is ontzettend leuk om zoiets te doen met elkaar en voor de dorpsbewoners. Maar het kost ongelofelijk veel tijd en energie, dat viel me extra op nadat we twee keer moesten overslaan vanwege corona. Wij zijn er met zijn zevenen serieus wekenlang druk mee en de koek is gewoon op. We dragen het stokje graag over maar tot op heden hebben we nog geen opvolgers helaas. Dus heb je interesse? Meld je!”

Toren beklimmen en meer Tot zover het toch wat droevige nieuws. Maar laat Anco vertellen over de dag en het enthousiasme spat er weer vanaf. “Het is gewoon een prachtig concept, met de tweedehandsmarkt rond de kerk, de mogelijkheid om de toren te beklimmen, een muzikaal optreden, twee terrassen waar je lekker en betaalbaar een hapje kunt eten, de Vrijetijdsbraderie in de Dorpsstraat en natuurlijk de Oldtimerdag die het voor velen nog extra leuk maakt.”

Unieke combinatie De Oldtimerdag was Anco’s idee. “Oorspronkelijk bestond deze dag uit de Kunstmarkt in de Dorpsstraat samen met de tweedehands markt rond onze kerk. Tot de Kunstmarkt verkaste naar het Boetzelaerpark en we opeens een lege straat hadden tussen die twee evenementen. Zo ontstond het idee van de Vrijetijdsmarkt met daarbij een Oldtimerdag, zodat de Dorpsstraat de hele dag gezellig gevuld was. Oldtimerdagen heb je meer, maar zelden in combinatie met een Marktdag. Dat vinden ook de oldtimereigenaren een meerwaarde. Die schreven zich zo massaal in dat we sinds een paar jaar in twee shifts werken. Zo is er twee keer plek voor 100 auto’s. Logistiek wel een extra uitdaging om al die auto’s twee keer allemaal een plek te geven maar het lukt elke keer en het is zo leuk om te zien hoe de eigenaren met elkaar en onze dorpsgenoten in gesprek gaan over hun gezamenlijke interesse.”

Vliegende keep Zaterdag gaat bij Anco de Rooij om 5 uur de wekker. “Het is altijd weer spannend als ik om half 6 aankom: is de straat helemaal leeg? Dan beginnen we met de opbouw van de kramen, waarbij ik persoonlijk de nummers in de kramen hang, zodat ik zeker weet dat daar geen fouten in ontstaan. Ja.., een beetje controlfreak ben ik wel. Als dan om 10 uur alles staat, begint voor mij het genieten maar ik zit geen moment stil. De hele dag ben ik een soort vliegende keep, die kijkt of alles loopt. Zelf loop ik overigens ook best veel. De laatste keer gaf mijn stappenteller 34.000 stappen aan; 14 kilometer. Ik kijk er naar uit, met licht weemoed, dat wel.”
De opbrengst gaat zoals altijd volledig naar het goede doel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie