Afbeelding
Foto: Pixabay

Van het gas af? Wat zijn de alternatieven?

28 april 2023 om 00:00 Partnercontent

De overheid wil dat alle Nederlandse huishoudens op termijn ‘van het gas af gaan’. Maar dat klinkt in veel gevallen makkelijker dan het is. Het meest genoemde alternatief is een elektrische warmtepomp. Maar die is niet voor alle woningen geschikt. Daarvoor moet je huis namelijk optimaal geïsoleerd zijn. Oudere woningen zijn wat dat betreft soms een uitdaging. Denk aan huizen zonder spouwmuren of met een dak dat niet kan worden geïsoleerd. Dan is een warmtepomp geen optie, want die kan het huis dan vaak niet voldoende verwarmen. Zijn er dan nog andere opties? Jazeker, die zijn er absoluut.

Steken we de open haard weer aan?

Sinds de prijzen voor gas en stroom in 2022 fors stegen, besloten veel mensen weer een houtkachel te gaan gebruiken. Dat is lekker warm en reuze gezellig. Maar het is niet altijd de meest handige oplossing. Bij het stoken van hout bestaat de kans op stankoverlast in de omgeving. Daar komt bij dat je goed moet weten wat je doet. Zo niet dan kan er brand ontstaan, meestal inde schoorsteen. Ook bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging. En als je huis geen schoorsteen heeft dan is een open haard natuurlijk al helemaal geen optie. Dan kun je nog kiezen voor een ander, veilig, alternatief: het infrarood paneel.

Warmte waar je het nodig hebt

Het grote voordeel van een infrarood paneel is dat het warmte geeft waar dat nodig is. Als je kiest voor elektrisch verwarmen dan is het een kwestie van de schakelaar omdraaien en binnen een paar minuten is het paneel warm en begint een heerlijke warmte te verspreiden. Vaak kun je het paneel ruim voordat je de kamer verlaat of gaat slapen alweer uitzetten. Je verwarmt dus zeer selectief. Daardoor kun je flink op je energiekosten besparen. Stroom is daarnaast ook nog eens fors goedkoper dan gas. Je kunt een paneel plaatsen in de woonkamer, maar ook in de werkkamer of op de babykamer. Ook op kantoor of in je winkel kunnen dit soort panelen prima van pas komen. Ideaal bijvoorbeeld voor de medewerker achter de balie die iedere keer als de deur van de zaak opengaat een koude luchtstroom te verwerken krijgt.

Isoleren voor meer comfort

Als je gaat klussen om je huis te verduurzamen dan kan een bouwstofzuiger aanbieding goed van pas komen. Dat gezegd hebbend is het belangrijk om bij het isoleren van je huis goed na te denken welke maatregelen het meest efficiënt zijn. Het isoleren van de spouwmuren is altijd een goed besluit. Dit is echter een klus die je beter kunt uitbesteden. Een gespecialiseerd bedrijf heeft dit in een paar uur geklaard. Het enige dat je daarna zelf moet doen is de lagen stof van je ramen en deuren soppen. Wat je wel zelf kunt doen is tochtstrippen aanbrengen langs deuren en ramen. Die houden heel veel kou buiten de deur. Ook kun je aan de binnenzijde van het dak van je huis isolatieplaten aanbrengen. Warme lucht stijgt, dus dakisolatie is altijd een goede keuze.

Zonnepanelen, een prima investering

Op steeds meer daken zie je ze verschijnen: zonnepanelen. En dat is niet zo vreemd. Het is natuurlijk makkelijk verdienen om zelf je stroom op te wekken. En als je dan ook nog bent overgestapt van een gasgestookte cv ketel naar een elektrische warmtepomp ben je helemaal spekkoper. Zonnepanelen kun je als particulier btw-vrij kopen. Vroeger kon de btw achteraf worden teruggevraagd, maar die stap vervalt. Je hoeft dus geen extra aanvraag te doen. Wel kun je boven op de btw vrijstelling in aanmerking komen voor subsidie. Bij je gemeente kun je hierover meer informatie krijgen, vaak staat deze op de website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie