Burgemeester Potter bij de tijdelijke muur: "Vrolijke welkomsttekeningen van Biltse kinderen hangen we hier graag op."
Burgemeester Potter bij de tijdelijke muur: "Vrolijke welkomsttekeningen van Biltse kinderen hangen we hier graag op." Julie Houben

Bureaus eruit, bedden erin

6 april 2022 om 08:40 Politiek

‘Opvang onder onze vleugels’

BILTHOVEN De kantoormeubelen zijn opgeslagen, bedden hebben hun plek ingenomen. Het wachten is nog op de mobiele badkamerunit. Zodra die er is, zijn de zestig Oekraïense vluchtelingen meer dan welkom, aldus burgemeester Potters.

Door Julie Houben

WOONKAMER Wie als inwoner weleens in het gemeentehuis aan de Soestdijkseweg komt voor de aanvraag van een rijbewijs of paspoort, heeft geen idee hoe groot dit gebouw eigenlijk is. Burgemeester Potters geeft een korte rondleiding over de bovenverdieping, waar hij met zijn projectteam druk bezig is alles klaar te maken voor de opvang van zestig Oekraïense vluchtelingen. Te beginnen met de ruime en sfeervolle bedrijfskantine, omgetoverd tot een XL-woonkamer waar de gezinnen kunnen eten en ontspannen. 

JUIST HIER “De kantine konden we de gehele coronaperiode niet gebruiken, dus dat houden we nog wel een paar weken vol. Of maanden, wie zal het zeggen”, aldus burgemeester Potters. “Verder werken de mensen van deze verdieping wat meer thuis en zetten we elders een extra bureau op een kamer. Het voelt heel goed om juist hier de Oekraïense mensen op te vangen, bijna letterlijk ‘onder onze vleugels’. Wij zijn hieronder allemaal gewoon aan het werk dus als er iets is, hoeven ze maar naar beneden te lopen. Het is geen leegstaand kantoorpand.”
Behalve aan de praktische opvang werkt de burgemeester met het projectteam ook aan de zorg voor de mensen die hier straks wonen. “We houden een paar kamers vrij waar bijvoorbeeld hulpverleners gesprekken kunnen voeren, als dat nodig is. We moeten gaandeweg zien waar behoefte aan is. Dat geldt ook voor eten. Op korte termijn is er catering geregeld. Daarna bekijken we of koken deels of geheel zelfstandig een optie is. Misschien komt er ook wel een kamer waar mensen extra kleding kunnen krijgen. Hoewel ik zoiets ook graag buiten het gemeentehuis zie ontstaan. Laat de mensen er ook maar lekker op uitgaan. Gelukkig hebben we ook van onze inwoners al hulpaanbod gekregen. Iemand wil een sportmiddag voor de kinderen organiseren, mensen bieden speelgoed, kleding en kinderboeken aan.”

TIJDELIJK WANDJE Het wachten is nog op de mobiele badkamerunit, die buiten komt. Verder blijkt de verdieping gelukkig verrassend geschikt voor tijdelijke bewoning, vertelt Potters: “Alle kamers hebben al standaard gordijnen en brandmelders en er is een aparte opgang zodat mensen niet door het gemeentehuis hoeven te lopen. We hebben alleen een tijdelijk wandje moeten plaatsen waar normaal een open uitzicht naar de begane grond is. Dat is nog nu wat kaal. Misschien is het leuk als de kinderen uit onze gemeente mooie welkomst-tekeningen voor de Oekraïense kinderen maken. Wie dat leuk vindt: breng je tekening gewoon naar het gemeentehuis, dan hangen wij hem hier op.”

Wilt u iets doen voor de Oekraïense mensen die hier vanaf volgende week wonen? Stuur een mail naar samenvooroekraine@debilt.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie