De uitslag in de gemeente De Bilt.
De uitslag in de gemeente De Bilt. Gemeente De Bilt

BBB wint ook in De Bilt

17 maart 2023 om 10:29 Politiek

VVD en GroenLinks meeste stemmen

DE BILT De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft net als het landelijk beeld ook in De Bilt een fikse overwinning geboekt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 15 maart. Ruim 9 procent van de inwoners stemde op de partij. De meeste bewoners stemden op de VVD en GroenLinks (allebei ruim 15 procent). D66 is de derde partij met 11,5 procent van de stemmen.

Door: Bart van der Spek

Grote verliezer in De Bilt is Forum voor Democratie (FvD). De partij maakt een duikvlucht van 10,2 procent naar slechts 1,8 procent van de stemmen. De VVD verliest ook (3,4 procent), maar blijft de grootste politieke partij samen met GroenLinks, die heel licht verliest. Nieuwkomers Volt en JA21 winnen en weten beide ongeveer 4 procent van de inwoners te overtuigen. Coalitiepartijen CDA en de ChristenUnie (CU) verkiezen licht, net als de PvdA.

Het opkomstpercentage ligt hoger dan in 2019 (69,3 om 67,7 procent). Burgemeester Sjoerd Potters is daar blij mee. “We hebben landelijk maar ook in onze gemeente een hoge opkomst gezien voor deze verkiezingen. Dat is heel mooi. Het levert echter ook grote druk op voor onze vrijwilligers op de stembureaus. Er is tot laat geteld. We moeten dit proces uiteraard met de grootste zorgvuldigheid doen.” 

PROVINCIE In de provincie Utrecht heeft BBB eveneens gewonnen en is daarmee ook de grootste partij. BBB heeft ongeveer 2100 stemmen meer dan nummer twee GroenLinks. Beide partijen krijgen wel allebei 7 zetels in de Provinciale Staten. In de provincie Utrecht is FvD ook de grootste verliezer: de partij verliest vijf van haar zes zetels. De VVD verliest er twee en komt op zes. Coalitiepartijen CDA en CU verliezen elk een zetel, net als de PvdA. Volt en JA21 komen elk met twee zetels in Provinciale Staten. In totaal zijn er 47 zetels te verdelen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie