Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op eigen dak. Dit artikel wordt aangeboden door
Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelf duurzame energie op te wekken met zonnepanelen op eigen dak. Dit artikel wordt aangeboden door Connie Brouwer

De beste klimaatoplossingen

15 februari 2022 om 14:18 Zakelijk

DE BILT Vervuiling van de lucht, geluidsoverlast door verkeer, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen vormen een grote bedreiging voor onze gezondheid en de leefbaarheid en veiligheid van onze leefomgeving. Grote nadruk ligt hierop in het 2021-rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Al is Nederland een klein land en is onze gemeente maar één van de vele gemeenten, ChristenUnie De Bilt zet in op een snelle en zo volledig mogelijke energietransitie. Dit zijn we verplicht richting onze kinderen en kleinkinderen. Op 21 februari is het Green energy day: de dag dat alle in Nederland geproduceerde duurzame energie op is, als we alles achter elkaar zouden gebruiken.

We kiezen voor een aanpak waarbij inwoners, bedrijfsleven en gemeente gezamenlijk de beste klimaatoplossingen voor onze gemeente, kern en wijk bepalen. Het betekent bijvoorbeeld dat de gemeente in zon- en windenergie investeert in plaats van private initiatiefnemers en/of dat omwonenden mee kunnen investeren.

STAPPENPLAN ENERGIETRANSITIE De ChristenUnie hanteert het volgende stappenplan qua energietransitie:

1. Minder consumeren: wees je bewust van je eigen energieverbruik en hoe je dat zoveel mogelijk kunt verminderen. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet op te wekken. Natuurlijk geldt het minder consumeren niet alleen voor energie, ook voor hergebruik van materialen. 

2. Isoleren van je woning: hier zijn verschillende subsidies voor. 

3. Zonnepanelen op daken en warmtepompen voor je eigen energie en warmte, of je nou een bedrijf bent of een particulier. Ook hier zijn subsidies voor. 

4. Zonnepanelen op parkeerplaatsen, fietspaden en andere innovatieve oplossingen. Het zonnepanelenfietspad bij Maartensdijk is een goed voorbeeld.

5. Zonnepanelen langs infrastructuur, zoals snelwegen. Als er woningen in de buurt zijn, moet dit duidelijk in samenspraak met de inwoners gebeuren.

6. Windmolens op onze gemeentegrond voor algemene energieopwekking kan alleen als de plaatsing voldoet aan zwaarwegende voorwaarden. De molens moeten op grote afstand van bewoning geplaatst worden en bij voorkeur langs snelwegen.

VRAAGSTUKKEN Vooral de plaatsing van windmolens en de aanleg van zonnevelden binnen onze gemeente vragen een zorgvuldige afweging. Alleen al op het vlak van de gezondheid en ook omdat er allerlei andere vraagstukken tegelijk zijn: waar gaan we bouwen? Waar kunnen we nog boeren? Waar kunnen we nog genieten van de natuur? Het is belangrijk hier met een brede blik naar te kijken, zoals met de omgevingsvisie gedaan wordt. Waar wij op gaan letten is dat de Biltse inwoners – ook jongeren!- actief mee kunnen vormgeven. Ook vinden wij het essentieel dat, voordat besloten wordt over locaties voor windmolens en zonnevelden, het duidelijk is dat de infrastructuur van voldoende niveau is om de opgewekte energie te kunnen vervoeren. Kortom, we vinden dat we echt aan de slag moeten met de energie- en de warmtetransitie maar wel met beleid én in goed overleg met de inwoners.

Zakelijk

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie