Het Burgemeestersontbijt met de kinderen van groep 6 van basisschool De Rietakker
Het Burgemeestersontbijt met de kinderen van groep 6 van basisschool De Rietakker Foto: Gemeente De Bilt

Ontbijt met de burgemeester

13 oktober 2022 om 16:14 Overig

‘Jong geleerd is oud gedaan’

BILTHOVEN Op 5 oktober was er na twee coronajaren eindelijk weer een Burgemeestersontbijt. De kinderen van basisschool De Rietakker gingen met de burgemeester in gesprek over het belang van een gezond ontbijt. En ze smulden er goed van.

Door Julie Houben

U OF JIJ ZEGGEN Bij binnenkomst vonden de 23 kinderen uit groep 6 van De Rietakker het nog wel een tikje spannend, vertelt leerkracht Thomas Hagen (25): “Het gemeentehuis is toch een officiële en best chique plek. En daar gaan ze dan met de burgemeester ontbijten! Sommige kinderen twijfelden of ze burgemeester Potters met ‘je’ of ‘u’ moesten aanspreken. Maar het ijs was snel gebroken. Onze burgemeester doet dat heel goed en ontwapenend. Dus al snel moest hij allerlei vragen beantwoorden, zoals wat zijn favoriete voetbalclub was en waarom die mooie boom in de straat weggehaald was. Heel erg leuk.”

BEWORSTWORDING CREËREN Het doel van het Burgemeestersontbijt, dat in 200 gemeenten plaatsvond, is om kinderen het belang van (gezond) ontbijten bij te brengen. Met een goed ontbijt als basis kun je je beter concentreren op school en ben je minder gevoelig voor snelle snacks als de honger opeens toeslaat. De bakker die de broodjes leverde voor het ontbijt vertelde hoe brood gemaakt wordt en waarom volkoren brood gezonder is dan lichtbruin of wit brood. Na deze uitleg smulden de kinderen van de verse bolletjes. “Sommige leerlingen waren denk ik wel blij met de ‘vertrouwde’ pindakaas en chocopasta die ook op tafel stonden. Bij mij was een broodje kaas met cherrytomaatjes favoriet”, aldus leerkracht Hagen. “Je hoopt door zo even samen lekker én gezond te ontbijten, dat je bij kinderen toch een zaadje van bewustwording plant. ‘Jong geleerd is oud gedaan’ is niet voor niets een gevleugelde uitspraak. ‘Mijn grote broer haalt altijd frikandelbroodjes bij de supermarkt als lunch, dat ga ik écht niet doen’, zei een leerling al.”


GEZONDE SCHOOL Op De Rietakker zelf zien ze gelukkig nog geen toenemende problemen van kinderen die door geldgebrek met een lege maag of zonder lunch naar school komen. Ook overgewicht is geen groot probleem. “Wij hebben dan ook het predikaat ‘Gezonde School’, vertelt Hagen. “Er is drie keer per week schoolfruit, ons schoolplein nodigt uit tot veel beweging en motorische vaardigheid en gezonde voeding, beweging en leefstijl verwerken we in veel lessen.”

HET DAK ERAF Voor sommige leerlingen was dit gezonde ontbijt dan misschien ‘gesneden koek’, ze genoten er allemaal zichtbaar van. Want wie ontbijt er nu samen met de burgemeester? 

Na afloop gaf de nieuwe kinderburgemeester Renske nog een vinger/handen-trommelworkshop, waarbij het dak er bijna af ging. “Vooral dat de burgemeester en zijn medewerkers riepen ‘Dat kan harder!’ vonden de kinderen echt helemaal geweldig”. En meester Thomas zelf ook.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie