Afbeelding
MLBfoto

In de kou

7 december 2022 om 12:19 Overig

Column

Had u het ook zo koud de afgelopen week? Net als iedereen in Nederland heb ik de kachel een paar graadjes lager gezet en dat is zeker niet aangenaam. Er zijn zelfs mensen die de verwarming helemaal niet aanzetten, ook nu nog niet, zoals ik. In de gemeente De Bilt is het aandeel van het inkomen dat aan stookkosten wordt besteed het hoogst van de hele provincie Utrecht. De gemiddelde energierekening hier is €634,00 per maand, zo was vorige week in onze krant te lezen. In Houten is dat zo’n €140,00 minder. 

De prijzen voor energie worden er helaas niet lager op, maar de gemeente De Bilt doet haar best om mensen die financieel in de problemen komen te helpen. Zo is er het hulpteam Geld op Orde, waarvoor nu extra geld is vrijgemaakt. Ik zou u aanraden: Maak daar gebruik van! Immers: twee weten meer dan één; wellicht hebt u opties voor subsidies of tegemoetkomingen over het hoofd gezien. Misschien kan de gemeente verder ook even een kijkje in Houten nemen, om te kijken wat ze daar anders doen. 

Koud douchen schijnt ook te helpen. Het helpt je lichaam om beter met warmte en koude om te kunnen gaan, iets met bruin vet enzo. Je zou er zelfs van afvallen. Hoe dan ook, mijn echtgenoot is er een groot voorstander van. Mij kan het nog niet bekoren. Dus ik zoek mijn heil in warme sloffen, dikke vesten en een fleece dekentje (hij trouwens ook). 

En als ik dan ‘s avonds onder mijn dekentje op de bank zit, dan denk ik maar aan de oorlogsslachtoffers in Oekraïne die het nog vele malen kouder hebben, omdat de Russen stelselmatig de energievoorziening proberen te saboteren. Om nog maar te zwijgen over de honger en angst. En ik bedenk me dat we het hier ondanks alles zo slecht nog niet hebben. 

Annemarie de Vries is redacteur bij de Biltsche Courant

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie