Arie Vonk Noordegraaf (l) met de andere kandidaten voor SGP De Bilt.
Arie Vonk Noordegraaf (l) met de andere kandidaten voor SGP De Bilt. SGP De Bilt

SGP De Bilt wil ‘in vertrouwen verder’

23 februari 2022 om 08:23 Politiek

DE BILT - Slechts zestien procent van de inwoners van gemeente De Bilt voelt zich nog goed vertegenwoordigd door de lokale politiek. Dat is lijsttrekker Arie Vonk Noordegraaf van SGP De Bilt een doorn in het oog. Hij gaat dan ook, samen met het team om hem heen, aan de slag om dat vertrouwen terug te winnen. Niet voor niets luidt de campagneslogan van de SGP: ‘In vertrouwen verder.’ 

Door Robbert Roos

Arie Vonk Noordegraaf is de nieuwe lijsttrekker van SGP De Bilt. Hij volgt Johan Slootweg op die jarenlang het gezicht van de partij was. Het mooie van zijn nieuwe functie vindt Vonk Noordegraaf dat je, als je eenmaal gekozen bent, ook daadwerkelijk iets voor je gemeente kunt betekenen. “De opgaves waar we aan werken gaan over jouw buurt of straat. Het geeft veel energie om daarvoor iets te kunnen doen.”

BETROUWBAAR BESTUUR De SGP De Bilt is van mening dat, als je het vertrouwen van de inwoners terug wilt winnen, je als gemeentelijk bestuur zelf ook betrouwbaar moet zijn. “Als de gemeente een toezegging doet, dan moet ze die ook nakomen. Een kwestie van doen wat je zegt. De laatste tijd speelt men binnen de politiek vaak op de persoon. Aan de manier waarop sommige politici onderling met elkaar omgaan, valt nog wel het een en ander te verbeteren. Je moet integer zijn in alles wat je doet en als gemeentebestuur moeten we het goede voorbeeld geven.”

GESPREKKEN De vertegenwoordigers van de gemeente moeten volgens Vonk Noordegraaf meer openstaan voor gesprekken. “Soms wil men persoonlijk met de gemeente in gesprek en dan krijgt men te horen dat dat niet kan. Of een inwoner stelt de gemeente per mail een vraag en moet dan lange tijd op het antwoord wachten. Dat moet allemaal echt anders”, aldus Vonk Noordegraaf. “Door sneller op vragen te reageren en met een antwoord te komen, of door meer ruimte te bieden voor een persoonlijk gesprek kan de gemeente laten zien dat zij zich dienstbaar opstelt.”

WONINGBOUW Als de gemeente De Bilt gaat bouwen, dan moeten dat volgens de SGP vooral woningen zijn voor starters en jonge gezinnen. “Die vertrekken momenteel uit onze dorpskernen bij gebrek aan passende woonruimte”, stelt Vonk Noordegraaf vast. “Het traject ‘Samen werken aan wonen’ dat we samen met bewoners doorlopen hebben, bracht goed in kaart wat inwoners vinden van de woningbouwopgave. Het is aan de gemeente om ook daadwerkelijk iets te doen met de input die toen opgehaald is. Vitale dorpskernen met veel groen en ruimte; daar maken wij ons sterk voor.”

REALISTISCHE DOELEN SGP De Bilt vindt het belangrijk dat de gemeente realistische en haalbare doelen stelt op het gebied van de energietransitie. “De afgelopen jaren is een aantal stappen te snel gezet. Wij willen inzetten op zoveel mogelijk zonnepanelen op daken in plaats van zonnevelden of windturbines.”

We moeten zuinig zijn op het groene gebied rondom de gemeente volgens de SGP. “We moeten steeds beginnen om zaken eerst met de inwoners te bespreken. Qua participatie hadden bepaalde processen de afgelopen jaren anders gemoeten. Als de raad duidelijk laat zien waar en wanneer bepaalde dingen besloten worden, kunnen inwoners er beter op reageren.”

ENERGIE Vonk Noordegraaf is trots op zijn partij en gaat als lijsttrekker graag met de lokale opgaves aan de slag. Een mooie uitdaging in combinatie met zijn werk als jurist bestuursrechtspraak bij de Raad van State. Op zondag speelt hij op het orgel van de Hersteld Hervormde Kerk in Maartensdijk. “Dat is ontspanning én geeft energie tegelijk.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie