"Het was echt een geweldige avond", vindt wethouder Krischan Hagedoorn.
"Het was echt een geweldige avond", vindt wethouder Krischan Hagedoorn. Gemeente De Bilt.

Succesvol Nieuwjaarsbuffet

20 januari 2023 om 16:19 Politiek Tips van de redactie

DE BILT - Het Nieuwjaarsbuffet van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt was een groot succes. Zo’n 70 vrijwilligers en vluchtelingen van maar liefst 19 verschillende nationaliteiten kwamen bij elkaar om samen te genieten van heerlijke gerechten, door de mensen zelf klaargemaakt. Wethouder Krischan Hagedoorn was namens de gemeente De Bilt aanwezig en onder de indruk van de verhalen die hij hoorde. 

Door Robbert Roos

“Het was echt een geweldige avond”, vertelt Hagedoorn na afloop. Het buffet was van 17.00 uur tot 18.30 uur in de grote zaal van Het Lichtruim. “Op een lange tafel hadden de vluchtelingengezinnen en de vrijwilligers allemaal zelf gemaakte lekkernijen neergezet. Van Iraakse en Syrische gerechten tot die uit Nederland en Nigeria. Er was ook een tafel ingericht speciaal voor kinderen. Het zag er allemaal heel erg lekker uit. Je wist bijna niet waar je moest beginnen.” De sfeer zat er dan ook al snel goed in. Na de opening door mensen van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt, die wat meer vertelden over de vrijwilligers en het afgelopen jaar, was het woord aan Linda de Kruijff.  

“Ze vertelde verschillende mooie voorbeelden, waaronder een mooi verhaal over een nieuwkomer die eindelijk een woning toegewezen kreeg”, vertelt Hagedoorn. “De betreffende persoon was zo enthousiast dat hij samen met zijn moeder alvast bij de toekomstige woning ging kijken terwijl de bewoners er nog woonden.” Dat pakte gelukkig goed uit. “De betreffende bewoner was erg behulpzaam, liet het hele huis zien, en de nieuwe bewoner kon een flink aantal zaken overnemen, waaronder de goede laminaatvloer, een gasfornuis en tal van andere zaken. Het allerleukste vond hij de bewoonster zelf die voor alle zaken die hij overnam slechts 10 euro wilde ontvangen. Dat is toch een mooi, hartverwarmend verhaal hoe de gemeenschap in De Bilt voor nieuwe inwoners klaarstaat.”

Tijdens het nieuwjaarsbuffet werd ook afscheid genomen van Dik van de Meent. “Hij heeft in de afgelopen tijd zeker 100 nieuwkomers aan een goede fiets geholpen. Maar na vijf jaar vond hij het genoeg geweest.” Gelukkig was er ook goed nieuws; er is een nieuwe fietsenmaker bereid gevonden om de activiteiten voort te zetten. Judith Boezewinkel van Samen Voor De Bilt vertelde over het festival Blikopener dat dit jaar op 3 juni plaatsheeft en speciaal gericht is op inclusie en dingen samen doen. “Zij vroeg de aanwezigen wat zij graag zouden willen doen op die dag. Ik vind het een goed idee om dat juist bij de bewoners zelf op te halen.”  

Zelf heette Hagedoorn de nieuwe inwoners van harte welkom en bedankte hij de vrijwilligers van het steunpunt voor hun inzet. “Ik ben zelf taalhulp geweest bij Vluchtelingenwerk in Utrecht en weet hoe mooi en verrijkend het werk is, maar ook dat het soms best moeilijk kan zijn. De ene nieuwkomer was in het thuisland hoogopgeleid, terwijl een ander analfabeet is. Dan is het moeilijk om alles te begrijpen.” Daarom is het volgens hem dan ook van belang om echt met deze vrijwilligers en nieuwkomers in gesprek te gaan. “Ik hoorde van verschillende pensionado’s dat ze, nu ze vrijwilligerswerk doen, pas echt deelnemen aan de gemeenschap. Ik ben erg onder de indruk wat er voor en door inwoners van De Bilt allemaal wordt gedaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie